Sudah tentu sebagai pembeli, kita mahu diskaun ke atas segala-galanya tetapi bagaimana pula sebagai penjual? Jangan risau, anda boleh memikirkan ia sebagai satu pelaburan untuk membawa masuk lebih ramai pelanggan kerana diskaun adalah cara yang baik untuk menarik pembeli dalam talian.

 

Berikut adalah lima strategi diskaun anda boleh gunakan untuk menarik pembeli dalam talian

 

1. Tawaran penghantaran percuma

 

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa menawarkan penghantaran percuma meningkatkan kadar pembelian. Ini kerana pembeli dalam talian dengan mudah tertarik dengan perkataan “percuma”

 

Tetapi perlu diingat bahawa ini juga boleh membunuh margin keuntungan anda jika anda tidak berhati-hati. Untuk mengelakkan daripada membunuh margin keuntungan, anda boleh menawarkan penghantaran percuma untuk pembelian melebihi RM100(contoh). Nampak kan?

 

2. Harga potong

 

Anda boleh lihat cara ini diamalkan secara dalam talian dan luar talian. Anda lihat tanda yang mengatakan 50% dan anda melihat tanda harga. Harga asal telah dikurangkan dan harga jualan kini separuh harga asal. Pembeli suka melihat bahawa mereka mendapat nilai terbaik untuk wang mereka.

 

Pastikan bahawa harga runcit adalah harga pasaran yang munasabah. Pembeli dalam talian sekarang sudah bijak dan mereka akan meninggalkan web anda jika mereka melihat sesuatu yang tidak kena!

 

 

Fungsi harga potong di dalam shopping cart KedaiOnlinez

 

3. Tawarkan hadiah percuma dengan pembelian

 

Jika anda menjual kasut, berikan sekali sepasang sarung kaki secara percuma. Jika anda menjual wangian, berikan sekali sampel atau sesuatu yang lain mereka mungkin suka. Ia juga boleh menjadi sesuatu yang tidak berkaitan dengan produk yang anda jual. Apa yang hendak saya sampaikan adalah bahawa orang suka barangan percuma.

 

Bukan sahaja ini satu cara untuk menarik pembeli baru, anda juga boleh menggunakan ini sebagai penghargaan untuk pelanggan anda. Ia akan membina kesetiaan dan menyebabkan pembeli yang sama datang membeli dengan anda!

 

4. Memberikan kod promosi

 

Kod promosi adalah cara yang lebih interaktif untuk menarik pembeli dan menyeronokkan. Pembeli akan menggunakan kod promosi tersebut untuk mendapatkan diskaun. Di dalam sistem shopping cart KedaiOnlinez., anda boleh menggunakan fungsi Coupon. Pastikan anda menetapkan jumlah yang anda berikan diskaun dan had penggunaan. Kemudian, sebarkan kod tersebut untuk pengikut media sosial anda, pelanggan e-mel, atau buat ia lebih eksklusif dan hanya memberikannya kepada pelanggan setia anda. Anda juga boleh memulakan satu pertandingan yang melibatkan kod promo untuk mendapatkan lebih banyak pendedahan dan penglibatan

Fungsi diskaun di dalam shopping cart KedaiOnlinez

 

5. Harga Keahlian Khas

 

Setiap perniagaan mempunyai pelanggan khas yang hanya datang lagi dan mengulangi pembelian. Tetapi bagaimana anda mendapatkan diri anda salah seorang daripada mereka? Anda perlu memberi mereka sebab untuk mereka bersama anda. Mungkin anda boleh tawarkan kepada mereka keahlian, dengan keahlian ini mereka akan mendapat 10% daripada setiap pembelian. Lihat sahaja dompet atau beg tangan anda. Berapa banyak kad keahlian yang anda ada?

 

Dengan memisahkan daripada pelanggan ke dalam kumpulan dan menawarkan sesuatu yang eksklusif atau khas bagi kumpulan tertentu, mereka akan berasa istimewa dan dihargai. Ini akan membuat mereka berfikir dua kali untuk membeli daripada pesaing anda. Bukan itu sahaja tetapi ia akan membuat pembeli lain berasa terpinggir jika mereka tidak menyertai keahlian. Anda boleh menggunakan maklumat yang diambil dari pendaftaran untuk menghantar emel promosi atau melakukan pemasaran semula untuk memastikan mereka kembali ke kedai anda.

 

Dengan KedaiOnlinez, anda dengan mudah boleh memasukkan pelanggan untuk kumpulan yang berbeza dan menetapkan kadar diskaun bagi kumpulan ini. Apabila ahli log masuk ke kedai anda, mereka akan melihat harga mereka sedang dipaparkan

Fungsi customer group pricing di dalam shopping cart KedaiOnlinez

 

Memberikan diskaun besar untuk pelanggan anda memang menyeronokkan. Anda masih perlu memastikan bahawa anda tidak membunuh margin keuntungan anda. Apabila digunakan dengan betul, ini boleh menjadi senjata yang baik untuk mempunyai untuk perniagaan online anda. Cubalah hari ini!

 

Jika anda belum mempunyai laman web shopping cart sendiri, sila pilih pakej shopping cart di sini

You May Also Like...

Post A Comment

%d bloggers like this: